неделя, 2 септември 2012 г.

Публикации от 31 август (Наредба 18)

 Здравейте приятели и колеги,
Подбрал съм публикации от 31.08.2012 г. във връзка с фискализирането на вендинг машините. Ако някои открие нещо друго полезно, може да го публикува като коментар с линк или пъланата информация. Надявам се това, което съм избрал да ви бъде полезно.

Поздрави, Виктор Тонев!      
                                       

Публикация на Дневник

Автоматите за продажби трябва да имат касови апарати до 31 октомври

Последна промяна в 11:27 на 31 авг 2012
До края на октомври всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

След 31 октомври продажбите на услуги и стоки от така наречените вендинг машини трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.

От приходната администрация уточняват, че издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се показва на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

И тези фискалните устройства също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати, посочват от данъчната администрация. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.

От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

За промяната в наредбата се разбра в средата на юни, но и през последните дни собственици на такива съоржения коментираха в медиите, че нямат яснота за самите апарати като предположиха, че цената им ще е около 150-200 лева.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 Публикация на Computerworld 

Автоматите на самообслужване - с касови апарати от 1 ноември

Изненадващо, наредбата не предвижда гратисен период за лицата, извършващи продажби чрез автомати на самообслужване, да приведат дейността си в съответствие с разпоредбите.

178 прочитания, 0
Въпреки заложения в проектонаредбата гратисен период, влезлите в сила изменения предвиждат до края на месец октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, алармираха от Националната агенция за приходите (НАП). Проектът предвиждаше измененията да влязат в сила от януари 2013 г., с което да се гарантира достатъчно време и производителите на фискални устройства, и търговците, управляващи автомати за самообслужване, да изпълнят разпоредбите.
До края на октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване да бъдат оборудвани с фискални устройства.
От НАП уточняват, че след 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство. Издаването на хартиена касова бележка от тези  устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.
С промените, наредбата въвежда ново понятие - фискално устройство, вградено в автомат на самообслужване (ФУВАС). Под „автомат на самообслужване“ се разбира всяко устройство – електронно, електрическо и/ или механично, позволяващо на потребител да получи от автомата срещу заплащане на принципа на самообслужване стоки и/или услуги, включително и услуги с развлекате-лен характер.
Въвежда се и терминът “специализирано устройство“ - входно-изходно спомагателно устройство за въвеждане и из-веждане на информация, както и позволяващо отпечатването й на хартиен носител.
В случаите на блокиране или повреда на ФУВАС или прекъсване на връзката му с автомата на самообслужване, разпоредбата предвижда работата на последния да се блокира.
Самият ФУВАС е заложено да представлява пломбиран блок, закрепен в корпуса на автомата, съдържащ всички основни модули на обикновено фи-скално устройство с uонтролна лента на елек-тронен носител (КЛЕН) и дистанционна връзка с НАП с изключение на клавиатура, индикация за клиента и печатащо устройство.
Пломбираният блок трябва да има най-малко три интерфейса, разположени под заключения корпус на автомата:
а) първи – за връзка с входно-изходен пулт за управление (специализираното устройство);
б) втори – за връзка с контролен изнесен дисплей, монтиран върху корпуса на автомата на самообслужване;
в) трети – за приемане и препредаване на обменяната информация между разплаща-телния и управляващия блок на апарата на самообслужване.
Връзката между ФУВАС и автомата на самообслужване трябва да се осъществи с помощта на вграден в устройството интерфейсен адап-тер, съответстващ на типа на разплащателния блок на автомата на самообслужване.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.
От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лв. е санкцията за неиздадена касова бележка.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Публикация на Gramophon


Паркинг и кафе-автоматите с касови апарати от 1 ноември

Паркинг и кафе-автоматите с касови апарати от 1 ноември © archiv.DarikNews  
До края на октомври 2012, всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, напомнят от НАП.
След 31 октомври, продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване - така наречените вендинг машини, трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.
Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.
Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.
От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лева и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лева е санкцията за неиздадена касова бележка.

------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Публикация на Dir.bg




И Луна парковете се свързват с данъчните
BLITZ - 31 Август 14:13
НАП напомня на търговците, че до края на октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства.
Това изискват последните промени на Наредба Н-18, напомнят от приходната агенция..След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.

Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет.

Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти.

Дистанционна връзка с НАП вече имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.

От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка. /БЛИЦ








Няма коментари:

Публикуване на коментар